***Recept van de Week***

Paëlla à la Virgin

 

Rating: 4.4 sterren
5 stemmen

Accessoires

- Paëlla pan

- Houten lepel 

- BBQ (Coco's kolen) 

- "Kolen die lang warm blijven" -

Ingredienten (6personen)

 

- 3 ajuinen

- 3 lookteentjes

- 3 rode paprika's

- 5 kippenbouten

- 5 kippenvleugels

- 300 gr (2 ongesneden) chorizo

- 3 verse calamares (ongesneden)

- 800 gr mosselen

- 500 gr Venusschelpen

- 500 gr Paëlla rijst

- 1 zak diepvriesmix - vis

- 10 stuks gambas

- 10 rivierkreeften

- Olijfolie

- 2L visbouillon

- Peterselie 

 

 

Kruiden

- Peper & Zout

- Saffraanpoeder / Saffraandraad

 

Paëlla kruiden

- 6 delen Paprikapoeder

- 1 deel Cayennepeper

- 2 delen Provencaalse kruiden 

- 2 potjes (0.2g) saffraandraad 

- "Saffraan afgeleid van het Arabische za'faran dat geel betekent" -

 

 

 


Bereiding

 

Mise en place

- Snij de paprika, calamares, ajuin in fijne repen van 1 cm

- Haal het vel van de chorizo af en snij in stukken van 1 cm

- Warm de visbouillon op

 

-"Indien "apero-tijd" hoort er een glaasje voor de chef-kok bij"-

 

 

 

Stappenplan

1. Doe een scheut olijfolie in de paëllapan en bak de ajuin en look aan.

2. Kruid de kippenstukken met peper, zout, paprikapoeder en cayennepeper en bak ze aan tussen de ajuin en look gedurende een 10 tal minuten. Afhankelijk hoe graag je "pikant" eet gebruik je cayennepeper, zwarte peper of witte peper.

3. Laat het geheel goed aanbakken. Haal de kippenstukken eruit en laat deze rusten in een aparte schotel.

4. Bak de paprika samen met de chorizo zodat de paprika de smaken kan opnemen van de kip en de chorizo. 

 

5. Laat de calamares aanstoven met de paprika en chorizo. Voeg er de kip opnieuw aan toe en laat gedurende 10 min alles suderen.

6. Plaats de rijst in het midden van de pan, leg er de kruiden over en overgiet met de warme visbouillon.

7. Schep alles door elkaar met een houten lepel. Laat 5 min inkoken.

8. Leg er de schelpen en de schaakdieren over.

9. Plaats de mosselen over heel de rand met het puntje naar beneden (zie foto boven). 

10. Bedek het geheel met aluminium tot de rijst en de schaaldieren gaar zijn.

11. Werk af met de citroenen en peterselie. 

- "Proeven is de boodschap" -


Tip

- Het aanbaksel die gecreeerd wordt in begin van het gerecht zal voor een intense smaak zorgen. Dus geen schrik hebben bij het aanbakken van de groenten en het vlees.

- Een goede vis - / kippenbouillon is belangrijk. Maak hem zelf of haal hem bij de visboer.

- De citroen geeft een frisse toets aan de paëlla, maar mag niet overheersen. Daarom leg je best de schijfjes opzij die erbij kunnen geserveerd worden.

- Zien dat je "vuur" niet TE warm is... want kan toch snel aanbranden!


Wist je dat?

Dat de echte saffraan oorspronkelijk uit Spanje komt, maar door de hoge vraag deze wordt aangekocht en geimporteerd uit Iran?

 


Verschillende versies

- Alleen met vlees (Kip, Chorizo, Lam) - gebruik dan kippenbouillon

- Alleen met Vis (Calamares, meer schelpsoorten, Stukken vaste vis)

- Alleen met schaaldieren (Kreeft, Langoustines)

 

 

Heb je het geprobeerd? Foto's of reacties zijn altijd fijn!

Heb je vragen, hulp nodig of  heb je goeie raad, laat het dan maar zeker weten!

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.